Digitalizirani Katalog

spacer
    Projekt  razmak   Katalog  autora  razmak   Katalog  pseudonima      home  
spacer
Pretraga po slovu: A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž / autorski znakovi
Tražilica

Ladice

Katalog         

Katalog retrospektivne bibliografije članaka sadrži oko 10 000 000 kataloških listića na kojima su popisani članci iz periodičkih publikacija (novine, časopisi, zbornici) objavljenih na području Jugoslavije u razdoblju od kraja XVIII. stoljeća do 1945. godine.
Izrada baze podataka za Katalog započela je u studenome 1950. godine, a glavni voditelj i organizator posla bio je dr. Mate Ujević. Nakon izobrazbe i dobivanja detaljno razrađenih uputa, na izradi baze podataka radilo je oko 700 popisivača, većinom sveučilišnih profesora i studenata, u 775 sveučilišnih i specijaliziranih knjižnica. Sjedište i najveće popisivačko mjesto bilo je u Zagrebu. Popisivalo se i u dva veća popisivačka središta – Ljubljani i Beogradu, te u nizu manjih – Dubrovniku, Puli, Rijeci, Splitu, Sarajevu, Skoplju i dr. Rezultat toga velikoga rada današnji je katalog retrospektivne bibliografije članaka, razvrstan u tri posebna kataloga: autorski (oko 2 200 000 listića), predmetni (oko 3 500 000 listića) te stručni (oko 3 500 000 listića) katalog.
Bibliografski podatci iz Kataloga ugrađeni su u mnoga izdanja Zavoda. Na primjer, u 17 svezaka Bibliografije rasprava i članaka, koji su objavljivani u razdoblju od 1956. do 2004. godine, obuhvaćeno je tek 15% cjelokupne bibliografske građe Kataloga.
Leksikografski zavod posjeduje i vrlo vrijedan Katalog razriješenih pseudonima, šifara i inicijala. U njemu su zabilježena skrivena autorstva mnogobrojnih pisaca i novinara koji su objavljivali u hrvatskoj periodici.
Spoznaje s područja 44 različitih struka, (povijesne i društvene znanosti, politika, pravo, obrazovanje, filozofija, književnost, primijenjena umjetnost, arhitektura, glazba, medicina, tehnika i zrakoplovstvo), okupljene na više od 10 milijuna listića, čine ovaj katalog pravim bogatstvom današnjice i velikim izvorom za buduća istraživanja.
Katalog je otvoren za javnost.

Digitalizirani katalog
Listići autorskog kataloga i Kataloga razriješenih pseudonima, šifara i inicijala skenirani su i dostupni za pretraživanje kao u ladicama izvornog kataloga. U tijeku je digitalizacija sadržaja listića autorskog kataloga koji će biti dostupan javnosti za pretraživanje po autoru, predmetu i strukama.